Jdi na obsah Jdi na menu

Za Monetovými zády

monet-v-zahrade--olej--2012.jpg

 

RNDr. Martin Lang: Za Monetovými zády

 Václav Šesták se svou novou výstavou „Sládkovým krajem s paletou a perem“ uvedl ve zbirožském Muzeu J. V. Sládka. Kromě průřezu staršími i novějšími díly představil nový obraz „Monet v zahradě“. Skutečně nový, neboť barvy při vernsáži byly ještě úplně „živé“, až, nadneseně řečeno, sváděly k ověšení třepetalkami a výstrahou „Pozor, čerstvě natřeno!“.

Obraz je dílem, které značně vybočuje z dosavadní malířovy tvorby. Kdyby už ničím jiným, pak alespoň úctyhodným formátem 130 na 100 cm. To ovšem samozřejmě není rozhodující. Obraz sám tvoří ústřední motiv celé výstavy. Snad každý, koho běžně nedokáže oslovit hluboké zamyšlení nad probouzeným jarem, životním optimismem, ale současně i vyzrálou úvahou nad neúprosně pokračujícím životem, vroubeném však zázrakem každoročního zmrtvýchvstání, nutně zde musí být do takových úvah zatažen. Je tu znázorněn hluboký jabloňový sad, jehož inspirací byla jedna ze zahrad na Zbirožsku. Obraz je doslova prozářen světle zelenou barvou rašícího listí, umocněnou bledými mladými květy jabloní, skrze něž lehounce prosvítá světlounká šmolka jarního nebe, které se nemůže rozhodnout, zda naplno nechá zazářit slunce, anebo se v zápětí zatáhne k voňavé přepršce. Technicky se jedná o olej s velmi dobře zvládnutou čistou impresi. 

A Monet? Spatříte jej téměř v samotném úběžníku coby neurčitou postavu obrácenou k vám zády, jak se pomalu ztrácí v nekonečnu rámovaném květy a spletí větví.I kdyby na výstavě nebyla žádná další malířova práce, jakože nikoliv - je tu opravdu na co se dlouho dívat, stála by expozice jen kvůli tomuto obrazu za shlédnutí.

Šesták se zřejmě v poslední době vůbec zhlédl ve větších formátech. Dokladem je na konci loňského roku představený jiný rozměrný obraz zachycující rybník v hořovické Dražovce. Spatřit jej můžete na radnici v Hořovicích, v kanceláři starosty města.

Martin Lang

 

 ZPĚT NA ÚVOD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<bgsound src="/file/4/moje_hudba.mp3" loop="infinite">